https://participa.santboi.cat/processes/plgeneralitat?locale=en

The Plaça de la Generalitat is located in the Marianao neighbourhood of the municipality of Sant Boi de Llobregat in Barcelona and was constructed in the late 1970s. The square has not undergone almost any urban renewal since then. However, for more than a decade until now, the neighbours of the square have been demanding some intervention from the Administration due to several reasons: the perception of insecurity in the neighbourhood, the need to foster the commerce on the surroundings and the degradation of the square use in general.

The challenge: to re-design a new square from the perspective of citizen participation and empowerment by initiating a participatory process to improve and transform the square in accordance with the needs and wishes of citizens. This process was developed with the collaboration of the municipal technicians of the City Council of Sant Boi de Llobregat, the Department of Citizen Participation, and the Association Circula Cultura.

Methodological principles
Each of the phases of the participatory process has its own characteristics and, at the same time, shared principles:

A binding participatory process
A collaborative participatory process
A participatory process where everyone has a voice and a place to be heard
A transparent participatory process
A participatory process with returns to citizenship
A participatory process led by agents from the same territory


As social designer my contribution and role in “Trobem-nos a la Plaça de la Generalitat” is:

  • Data collection.
  • Knowledge systematization.
  • Design of dynamics where information is researched and extracted from the citizenship using imagination, design and collective intelligence as a key elements.
  • Biding co-design and co-creation methodologies for every interaction on the public space.
  • Enhancing a co-creation environment.